jack@jack-janssen.nl

Isaak Babel, de verhalen

 

Isaak Babel, de verhalen

De joods-Russische schrijver Isaak Babel (1894-1940) werd in 1925 op slag beroemd met zijn verhalenbundel ‘Rode Ruiterij’. Toen hij in 1939 werd gearresteerd kreeg zijn lot een abrupte wending.

Filmmaker Jack Janssen richt zich tot Babels naaste familieleden om zo een beeld van de schrijver op te bouwen. Babel heeft bij drie vrouwen kinderen gekregen. Jack Janssen traceerde de drie kinderen en zijn enige nog levende weduwe, Anthonina Pirozhkova. Zij vertellen hun eigen verhaal, over Babel als een verheerlijkte figuur, maar ook als een kwelgeest.

‘Isaak Babel, de verhalen’ is een verweving van het familieverhaal met het beeld dat Babel van zichzelf creeerde in zijn teksten; een film over de nalatenschap van een schrijver en zijn tijdperk, over idealen en bedrog. De documentaire bevat naast gesprekken met zijn kinderen en weduwe, ook fragmenten uit Babels werk en historisch materiaal, waaronder beelden van ‘De weide van Bezjin’ een film van Eisenstein.

De belangrijkste familieleden in de film zijn inmiddels overleden.

Regisseur en producent: Jack Janssen
Camera: Maarten Kramer
Geluid: Carla van der Meijs
Montage: Puck Goossen
Eindredactie: Eveline van Dijck, Humansitische Omroep
Distrubutie: ICARUS FILMS, New York

De joods-Russische schrijver Isaak Babel (1894-1940) werd in 1925 op slag beroemd met zijn verhalenbundel ‘Rode Ruiterij’.Filmmaker Jack Janssen richt zich tot Babels naaste familieleden om zo een beeld van de schrijver op te bouwen.Babel heeft bij drie vrouwen kinderen gekregen. Jack Janssen traceerde de drie kinderen en zijn enige nog levende weduwe, Anthonina Pirozhkova.Zij vertellen hun eigen verhaal, over Babel als een verheerlijkte figuur, maar ook als een kwelgeest.‘Isaak Babel, de verhalen’ is een verweving van het familieverhaal met het beeld dat Babel van zichzelf creeerde in zijn teksten; een film over de nalatenschap van een schrijver en zijn tijdperk, over idealen en bedrog.