jack@jack-janssen.nl

Fairuz – we loved each other so much

 

Fairuz – we loved each other so much

De Libanese zangeres Fairuz is al een halve eeuw een levende legende, van Irak tot Marokko. Ze is de grootste muziekster en misschien wel het meest geliefde culturele fenomeen van de Arabische wereld. Terwijl ze al bijna zeventig is, treedt Fairuz nog overal in de Arabische wereld op, maar ook van tijd tot tijd in het westen. Twee jaar geleden nog in Las Vegas, Basel en Parijs en het komende jaar weer in Parijs en Brussel naast Koeweit, Libanon, Tunesië. Vooral in de Arabische wereld zijn concerten van Fairuz evenementen waar duizenden en soms honderdduizenden mensen op afkomen.

De bakermat van Fairuz is Beiroet. Ooit was dit een welvarende havenstad – ook wel het Parijs van het Midden-Oosten genoemd – en een toevluchtsoord voor mensen van allerlei religieuze en etnische komaf. Vanaf 1975 werd de idylle echter verstoord door een 15 jaar durende burgeroorlog. Fairuz is al die tijd in Beiroet blijven wonen en iedereen – christen, moslim, links of rechts – bleef innig houden van deze bijzondere zangeres.

De film ‘Fairuz- We hielden zoveel van mekaar’ toont de liefde van uiteenlopende inwoners van Beiroet voor deze diva. Via de muziek en de mythe Fairuz verhalen de mensen over hun leven en de bewogen geschiedenis van hun stad. In de muziek van Fairuz weerklinkt verloren liefde en onvervuld verlangen. Jack Janssen regisseerde deze indrukwekkende documentaire. In Paradiso de wereldpremière op dinsdag 9 september.

Regie: Jack Janssen
Camera: Martijn van Beenen
Geluid: Wib Nelissen
Produktie Libanon: Amal Hamdan
Produktie: Sylvia Baan
Producent: Pieter van Huystee
Distrubutie: ICARUS FILMS, New York

De Libanese zangeres Fairuz is al een halve eeuw een levende legende, van Irak tot Marokko.Ze is de grootste muziekster en misschien wel het meest geliefde culturele fenomeen van de Arabische wereld.Terwijl ze al bijna zeventig is, treedt Fairuz nog overal in de Arabische wereld op, maar ook van tijd tot tijd in het westen.Via de muziek en de mythe Fairuz verhalen de mensen over hun leven en de bewogen geschiedenis van hun stad.In de muziek van Fairuz weerklinkt verloren liefde en onvervuld verlangen.