jack@jack-janssen.nl

Dood spoor

 

Dood spoor

‘De rechtse verzetsbeweging Renamo heeft in Mozambique een trein overvallen waarbij 47 mensen zijn gedood en zeker 50 gewond. De aanval vond plaats op 10 kilometer van de Zuidafrikaanse grens’

De spoorlijn waar de trein op reed, werd een eeuw geleden aangelegd door de nederlandsche Zuid-Afrikaansche Spoorweg maatschappij. Het spoor legde de verbinding tussen het binnenland van Zuid-Afrika en de kust van Mozambique. Een eeuw lang gingen Mozambiquaanse arbeiders over het spoor naar de mijnen rond Pretoria en Johannesburg, terwijl de grondstoffen de andere kant op gingen om via de zee het continent te verlaten. Een eeuw lang lonkte de spoorweg met welvaart, maar bracht evenzeer destructie. Nu betekent het spoor voor de bevolking in het zuiden van Mozambique meer dan ooit een kwestie van leven en dood.

De film toont een oud-vrijheidsstrijder, die Mozambique begin jaren ’80 teleurgesteld heeft achtergelaten en nu terugkeert naar het land waarvoor hij heeft gevochten. Met hem maakte de filmploeg een treinreis vanaf de hoofdstad Maputo, waar het spoor uitkomt op de zee, tot aan de grens met Zuid-Afrika. Onderweg ontmoet hij mensen die van het spoor afhankelijk zijn en volgt hij zijn eigen spoor tussen heden en verleden.

Vijftien jaar na de onafhankelijkheid wordt Mozambique nog steeds geteisterd door verzet tegen het bewind van de linkse bevrijdingsbeweging Frelimo, waarvan hij deel uitmaakte. Het eindpunt van de reis is de Mozambiquaanse grensplaats Ressano Garcia. Daar krijgt de tragiek rondom het spoor een magische gestalte.

Regisseur en producent: Jack Janssen
Camera: Melle van Essen
Geluid: Ben Zijlstra
Montage: Ruud Monster en Leo de Boer

Premiere in New York op het Margaret Mead filmfestival

De spoorlijn waar de trein op reed, werd een eeuw geleden aangelegd door de nederlandsche Zuid-Afrikaansche Spoorweg maatschappij.Nu betekent het spoor voor de bevolking in het zuiden van Mozambique meer dan ooit een kwestie van leven en dood.De film toont een oud-vrijheidsstrijder, die Mozambique begin jaren ’80 teleurgesteld heeft achtergelaten en nu terugkeert naar het land waarvoor hij heeft gevochten.Onderweg ontmoet hij mensen die van het spoor afhankelijk zijn en volgt hij zijn eigen spoor tussen heden en verleden. <br />
Vijftien jaar na de onafhankelijkheid wordt Mozambique nog steeds geteisterd door verzet tegen het bewind van de linkse bevrijdingsbeweging Frelimo, waarvan hij deel uitmaakte.