jack@jack-janssen.nl

De Herenigingsexpres

 

De Herenigingsexpres

Dwars door Vietnam loopt een ruim 1700 km lange spoorlijn – van Ho Chi Minh Stad (Saigon) in het zuiden naar Hanoi in het noorden. Jack Janssen reisde over dit spoor tussen beide steden, die ten tijde van de oorlog ook letterlijk twee uitersten vertegenwoordigden. Nadat de noordelijke troepen Saigon veroverden werd deze stad vernoemd naar de inspirator van de communistische over winnaars, Ho Chi Minh.

De spoorlijn was tijdens diezelfde oorlog verwoest, maar in het kader van een grootscheepse wederopbouw werd de oude spoorlijn in twee jaar hersteld. Het nieuwe bewind in Hanoi gaf ook de treinverbinding tussen de beide Vietnamese steden een nieuwe naam: ‘De Herenigingsexpres’.

Jack Janssen kende Vietnam voorheen alleen van oorlogsfilms. Onder het motto ‘niet weer die oorlog’ ging hij op ontdekkingstocht naar het nieuwe Vietnam. Dat de oorlog niet zo makkelijk is af te schudden, wordt naarmate de reis vordert steeds duidelijker.

Credits
Regie: Jack Janssen
Camera en geluid: Martijn van Beenen en Jack Janssen
Montage: Berenike Rozgonyi
Produktie: Sylvia Baan
Producent : Pieter van Huystee
Eindredactie: Bert Janssens, Humanistische Omroep

De film werd geheel geimproviseerd gemaakt in het kader van een serie reisverhalen waarvoor verschillende makers zijn benaderd.

Dwars door Vietnam loopt een ruim 1700 km lange spoorlijn – van Ho Chi Minh Stad (Saigon) in het zuiden naar Hanoi in het noorden.Jack Janssen reisde over dit spoor tussen beide steden, die ten tijde van de oorlog ook letterlijk twee uitersten vertegenwoordigden. Nadat de noordelijke troepen Saigon veroverden werd deze stad vernoemd naar de inspirator van de communistische over winnaars, Ho Chi Minh.De spoorlijn was tijdens diezelfde oorlog verwoest, maar in het kader van een grootscheepse wederopbouw werd de oude spoorlijn in twee jaar hersteld. Het nieuwe bewind in Hanoi gaf ook de treinverbinding tussen de beide Vietnamese steden een nieuwe naam: ‘De Herenigingsexpres’.<br />
Jack Janssen kende Vietnam voorheen alleen van oorlogsfilms. Onder het motto ‘niet weer die oorlog’ ging hij op ontdekkingstocht naar het nieuwe Vietnam.Dat de oorlog niet zo makkelijk is af te schudden, wordt naarmate de reis vordert steeds duidelijker.